Bine ati venit

pe pagina web a publicatiei periodice independente din Criuleni si Dubasari

Articole din 25.02.2011.

 • Spirite incinse langa blocul patimit

  image1

  Consilierii criuleneni au amanat aprobarea Regulamentului privind modul si conditiile de desfasurare a proiectului de constructie a locuintelor sociale, destinate inchirierii de catre reprezentantii categoriiilor de populatie social-vulnerabile.

  Desi initial majoritatea au ascultat atent raportul primarului Vladimir Paladi, la propunerea lui Tudor Bobeico, consilier orasenesc, dar si sef al sectiei administratie publica la Consiliul raional Criuleni, au decis sa se abtina de la votare pana acest Regulament nu va fi discutat la sedinta Consiliului Raional Criuleni. "Consiliul raional a luat creditul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea edificiului, iar primaria s-a implicat deja in repartizarea apartamentelor. Nu e corect, poate si Consiliul raional are interes sa atraga tineri specialisti oferindu-le spatiu locativ..." Alt consilier orasenesc, seful sectiei edilitate si dezvoltarea teritoriului a CR Criuleni, Anton Crupa, sectie ce s-a implicat activ in elaborarea documentatiei de proiect a avut aceiasi opinie in pofida faptului ca Regulamentul propus este unul cadru pentru toata republica.

  Initial primarul Vladimir Paladi explicase ca interventia primariei in textul Regulamentului a tinut doar de modificarea procentajului repartizat unor anumite categorii de cetateni pentru ca, bunaoara, familii cu multi copii sunt mai multe, iar persoane care au suferit in urma calamitatilor naturale in localitate nu sunt.

  In timp cat functionarii de rang local si raional decid cine are mai mare drept moral sa repartizeze apartamentele, lucrarile pe santier au fost stopate. Tot din cauza unor ambitii. Una din cele sase firme care au participat la licitatia de desemnare a antreprenorului a atacat Agentia de Achizitii Publice in judecata, contestand corectitudinea deciziei grupului de lucru. Prin decizia judecatii finantarea si respectiv lucrarile au fost stopate. Atat antreprenorul ce a inceput lucrarile, cat si Unitatea de Implementare a Proiectului de Constructie a Locuintelor Sociale au facut recurs la Curtea de Apel. La 22 februarie Curtea de Apel urma sa examineze aceste recursuri.

  Veaceslav. Stefanco, directorul Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP) solicitat de "E.C." spune:

  "Ar fi rezonabil ca Re-gulamentul elaborat de UIP, aprobat de Ministerul Constructiilor si Dezvoltari Regionale a Republicii Moldova, coordonat cu creditorul, alias Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, sa fie discutat, pentru calmarea spiritelor, impreuna de catre consilierii raionali cu cei locali. Oricum unicele interventii ce pot fi acceptate in acest Regulament tin de modificari la capitolul categoriilor de beneficiari, caci unele dintre ele pot sa nu fie in localitatea data. In acest caz apartamentele destinate lor se distribuie categoriilor mai numeroase in localitate. Conform legii repartizarea apartamentelor o face primaria si cererile tot ea le inregistreaza. In comisia de selectare a beneficiarilor, insa, pot fi functionari de dife-rit rang, reprezentanti ai diferitor structuri, pentru a asigura o transparenta deplina. La Glodeni, bunaoara, comisia respectiva a fost compusa din 19 persoane din diferite sectoare, care au studiat minutios fiecare cerere si dosar. Ne-am bucurat ca Consiliul raional Criuleni s-a implicat in realizarea acestui proiect, caci au fost raioane care au renuntat la proiect din motiv ca functionarii de la raion nu au vrut sa contribuie la realizarea unui proiect intro primarie. Parerea mea ar fi ca aici nu e loc pentru ambitii, or, in castig este comunitatea, nu primarul sau partidul pe care-l reprezinta. Legislatia spune ca primaria face repartizarea si imparte apartamentele sociale ,insa, ar fi bine ca reprezentantii ambelor structuri administrativ-teritoriale sa colaboreze, sa faca propuneri si apoi sa ajunga la un numitor comun. Or, creditul pe parcursul a 20 de ani il va achita intreaga comunitate (platind impozitele). Beneficiarii de apartamente sociale vor plati chiria si costul serviciilor de intretinere."

  Conform Regulamnetului respectiv la Cererea de includere in registrul doritorilor de a beneficia de locuinta sociala cetatenii trebuie sa anexeze copiile buletinelor de identitate, adeverintelor de nastere ale membrilor familiei, certificatului de casatorie si un Certificat eliberat de Oficiul Teritorial Cadastral Criuleni precum ca solicitantul si membrii familiei nu detin si nici nu a detinut o alta locuinta in proprietate privata, indiferent de amplasarea acesteia, teren cu alta destinatie sau casa construita capital in intovarasirile pomicole, precum si nu au instrainat o locuinta in ultimii cinci ani. Plus la aceasta, se mai prezinta certificate privind venitul fiecarei persoane (membru al familiei) pentru ultimii trei ani, certificate precum ca solicitantul nu a beneficiat de credite preferentiale pentru constructia de locuinta in ultimii cinci ani, alt certificat de la locul de munca, insotit de o copie a carnetului de munca, completata la zi.

  Comisia pentru selectarea beneficiarilor de apartamente sociale isi va incepe activitatea cu trei luni inainte de da-rea in exploatare a blocului.


  E. Motricala, 25 februarie 2011
 • ILUMINAREA STRADALA ESTE UN LUX? ...

  image1

  Nu exista in Moldova un consiliul local din mediul rural, care sa nu discute, din cand in cand, problema iluminarii strazilor. La tema aceasta se revine de fiecare data, cand vreun cetatean se adreseaza unui consilier cu rugamintea sau pretentia de a avea lumina pe strada care locuieste. Pe de alta parte, daca incep autoritatile sa repuna in functiune iluminarea strazilor, atunci gurile rele prevestesc o campanie electorala. De ce nu sunt sau cum sunt iluminate localitatile ne-am propus sa aflam de la mai multi primari, care ne-au spus si cat costa acest lux, daca este ca atare.

  Putina lumina, dar multa garda populara

  Am contactat telefonic primaria Dorotcaia. Andrei Lesco, primarul, despre care unii colegi spuneau ca a reusit sa puna la punct un sistem bun de iluminare in tot satul, ne-a cam domolit entuziasmul, deoarece, spunea primarul, suma de 130 de mii anual este un lux prea mare pentru primarie, de aceea sistem este, dar lumina nu revarsa peste sat. "Noi nu avem venituri suplimentare la buget, iar pentru amenajarea teritoriului consiliul a prevazut doar 30 mii de lei din care, evident, nu putem cheltui pentru iluminare mai mult decat e prevazut. De banii istea trebuie sa mai reparam un drum - doua. Avem vreo 6 felinare conectate la contoarele particu-lare ale satenilor, cu acordul lor, pentru consumul carora platesc, pe rand, mahalagiii. Celelalte felinare stradale nu sunt puse in functiune, cu regret, desi pentru fiecare avem consum contorizat". Intrebat, daca iluminarea strazilor contribuie la diminuarea numarului infractiunilor intr-o localitate, primarul a spus, ca la Dorotcaia in ultimul timp s-a redus numarul infractiunilor, in special furturilor, pentru ca Garda Populara este formata din vreo 30 de voluntari si aceasta, in comun cu politia, in fiecare seara patruleaza strazile localitatii.

  160 mii lei anual pentru iluminarea or. Criuleni

  "Iluminarea stradala este un lux si pentru Criuleni. 516 mii de lei, de care dispunem pentru gospodaria orasului, sunt banii destinati iluminarii, inverzirii si amenajarii teritoriului" - sustine primarul Vladimir Paladi. Potrivit primarului, pentru iluminarea stradala suplimentar pot fi folositi banii adunati la buget din taxele pentru amplasarea unitatilor comerciale si taxa pentru publicitate. Alte surse de finantare, cum ar fi vanzarea terenurilor, pot genera venituri folosite doar pentru investitii capitale. Edilul considera, ca iluminarea orasului este foa-rte slaba, si daca ar avea mai multe surse, numarul de becuri electrice ar fi fost suplimentate pe strazile Orheiului, Neaga, Lazo si Miciurin, bulevardele Eminescu si Biruinta. Actualmente in Criuleni circa 16 felinare sunt intretinute din sursele gospodarilor, care au conectat iluminarea stradala la propriile contoare.

  La Onitcani se utilizeaza becuri econome

  De la primarul de Onitcani, Leonid Vozian, aflam, ca in factura pentru iluminarea stradala a satului este trecuta suma de 180-200 lei lunar. Ce-i drept, satul este iluminat in proportie de 60 la suta, adica, potrivit primarului, prin intermediul a vreo 25 de felinare consumul ajunge la 2 - 2,4 mii de lei anual. Asta in conditiile in care noptile de vara sunt mai scurte, iar becurile - econome,moderne, cu capacitatea de 35 wt. Suma este achitata din sursele preconizate pentru amenajarea teritoriului (10 mii in total).

  Primarul ne mai spune, ca intentioneaza sa renoveze liniile utilizate pentru iluminare si pregateste un proiect in acest scop. Felinare comunale conectate la contoarele satenilor nu sunt.

  Consumul de enegie - prin contorul voluntarilor

  Consiliul local Dubasarii Vechi a decis, ca primaria va investi 96 de mii de lei pentru procurarea a 9 km de cablu, 300 de plafoane si tot atatea becuri din cele econome. Primarul Aurel Antoci ne informeaza ca in suma respectiva a intrat si proiectarea retelei de iluminare, iar lucrarile le va executa electricianul angajat de primarie. Cablul si o parte din plafoane au fost deja procurate si lucrarile au inceput. Potrivit lui Antoci, faptul ca primaria a investit bani in redresarea sistemului de iluminare nu inseamna neaparat cheltuieli mari pentru consumul de energie. "Consiliul a convenit cu cetatenii, ca consumul de energie va fi trecut prin contorul cetatenilor, care isi dau acordul pentru a avea lumina pe strada pe timp de noapte. Am procurat becuri cu capacitatea de 25 wt, care, daca vor lumina cel mult 10 ore (vara mai putin), vor consuma energie de 8-11 lei lunar".

  Alexei Leahu, primarul de la Marcauti, Dubasdari, deasemenea ne-a informat ca primaria e dispusa sa restabileasca iluminarea stradala, disparuta cu tot cu cabluri dupa chiciura din 2003. Pentru aceasta a fost facut si un deviz de cheltuieli de 50 mii lei, care ar asigura functionarea a 10 felinare pe strada centrala.


  S. Cernov, 25 februarie 2011
 • Marcautenii au descoperit perspectiva localitatii

  Satul Marcauti din raionul Dubasari, ajuns la sfarsitul secolului trecut in lista "localitatilor fara perspectiva", a rezistat intemperiilor datorita localnicilor. Din 2007 pana in prezent satul s-a primenit radical. A fost redeschisa gradinita si acum 40 de copilasi au acces la studii prescolare in conditii decente. A fost reparat acoperisul la scoala, a disparut frigul din Casa de cultura...

  Tinerii marcauteni revin la bastina ca sa-si deschida o afacere. Unul a reamenajat o parte din baia sateasca, transformand-o in sauna si presteaza servicii atat consatenilor, cat si oamenilor din localitatile invecinate. Alt tanar si-a planificat constructia unui iaz si a catorva cabane pe malul lui, tot pentru organizarea odihnei. Invatand meseria la oras, un marcautean si-a deschis in gospodaria parinteasca un atelier de tamplarie. Datorita insistentei tinerilor in subsolul Centrului de sanatate a fost instalata o masa de tenis si flacaii isi petrec timpul liber practicand sportul. Comunitatea este interesata in dainuirea localitatii si acest interes este sustinut si de administratia publica locala. Or, primarul Alexei Leahu, a batut pe la zeci de usi, dar a reusit sa aduca finantare in localitate. Pentru aceasta primavara marcautenii au de implementat alte doua proiecte de imporatnta vitala, e vorba de constructia apeductului si a retelei de canalizare. La Marcauti acum sunt doar 830 locuitori, insa, contributia comunitatii ceruta de FISM se aduna, chiar daca trebuie sa achite cate 1000 de lei.

  - Oamenii sunt constienti, ca apeductul, canalizarea sunt necesare nu doar pentru a le imbunatati azi viata, ci si pentru dezvoltarea satului de mai departe. Investitorii, care pot deschide noi locuri de munca, ameliora situatia economica a comunitatii solicita o infrastructura dezvoltata. Asupra documentatiei necesare proiectelor ce urmaeza sa le implementam in acest an cu sustinerea FISM-ului, Bancii Mondiale am lucrat patru ani si am achitat pentru proiectare, studii geologice, etc. cca 300 mii de lei. Ne-a ajutat si Consiliul raional Dubasari, iar mai recent si Guvernul Republicii Moldova.

  In cazul apeductului contributia comunitatii, pentru ca este al doilea proiect finantat de FISM, a fost majorata de la 15% la 30%, astfel ca banii pe care-i pla-nificasem pentru iluminarea stradala vor fi redirectionati la apeduct. Acestea sunt investitii de durata, cu impact pentru mai multe generatii de marcauteni - spune primarul Alexei Leahu

  De altfel, plecati peste hotare sa adune un ban, marcautenii revin tot la bastina. In 2011 cincisprezece familii tinere au primit loturi pentru constructia caselor, alte 15 isi asteapta randul. Acest fapt il bucura pe primarul Alexei Leahu, dar si pe parintii, care-si vor odraslele mai aproape de vatra stramoseasca.

  Marcautenii, vestiti la finele secolului trecut prin roadele de tutun, acum se orienteaza spre alt domeniu, care tot cu T incepe, dar e mai inofensiv si poate duce faima localitatii mai departe in lume. Prin voia Domnului, localitatea are o amplasare geografica pitoreasca, deosebita si turismul rural poate fi cea mai eficienta ramura economica pentru localnici. Acest fapt l-au sesizat si investitorii locali, dar si cei din Orient, care vor sa-si dezvolte afaceri la Marcauti.


  E. Chiriac, 25 februarie 2011
 • Predomina proprietarii funciari

  Recensamantul agricol preventiv desfasurat in luna octombrie in raionul Dubasari a scos la iveala situatia reala in domeniul funciar. Astfel s-a stabilit ca suprafata terenurilor aflate in proprietate privata pe parcursul anului 2010 s-a majorat cu 34.87 ha din contul terenurilor proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale de nivelul I, in urma tranzactiilor de vanzare-cumparare si in baza deciziilor Consiliilor locale de atribuire a loturilor de teren pentru contructia caselor individuale de locuit.

  Recensamantului General Agricol a scos in vileag si faptul ca pe parcursul anului 2010 suprafata terenurilor cu destinatie agricola a crescut cu 58.41 ha, din contul terenurilor localitatilor si terenurilor fondului de rezerva. Din contul terenurilor fondului de rezerva terenurile agricole au fost majorate in baza contractelor de vanzare-cumparare a terenurilor cu destinatie agricola de catre persoanele fizice si juridice din localitatile raionului. Reiesind din cele expuse mai sus la 01.01.2011 suprafata totala a terenurilor localitatilor s-a micsorat cu 26.24 ha fata de anul precedent. Micsorarea data este tot bazata pe rezultatele primei etape a Recensamantului General Agricol desfasurat in luna octombrie 2010.

  Terenurile agricole din cadrul raionului Dubasari sunt gestionate de catre:

  - 3 Intreprinderi subordonate autoritatilor de la Tiraspol, cu suprafata totala de 887 ha: (Gospodaria agricola "Izvoras" s. Roghi, fabrica avicola Dubasari la Cocieri si Dorotcaia);

  - SA "Fabrica de conserve din Cosnita" , o suprafata de 641.2 ha;

  - 6 CAP cu o suprafata totala de 4362.43 ha;

  - 26 SRL cu o suprafata totala de 6977.78 ha;

  - 3407.14 ha sunt prelucrate individual de catre gospodariile taranesti, restul 2458 ha sunt gradini.

  Fondul funciar al raionului Dubasari la data de 01 ianuarie 2011 constituia- 30922,7 ha.


  Info. "E.C.", 25 februarie 2011
 • Paza buna, asociata cu recomandarile politistilor, ajuta la depasirea primejdiei rele

  De la inceputul anului 2011 pana la mijlocul lui februarie in raionul Criuleni au fost inregistrate peste 60 de furturi din averea proprietarului. Valul de sustrageri i-a alarmat pe locuitori, dar si pe oamenii legii i-a pus in garda. Politistii responsabili de ordinea publica incearca sa atentioneze cetatenii sa fie mai responsabili de averea ce le apartine, sa-si securizeze locuintele si sa fie mai cooperanti, mai vigilenti, sa evite invitarea in case a persoanelor necunoscute, sa fie mai atenti la cine se plimba prin preajma gospodariilor acestora sau a vecinilor.

  La aceasta tema am initiat o discutie cu Alexandru Stanciu (in fotografie), maior de politie, sef al sectiei ordine publica a Comisariatului de Politie Criuleni.

  - Domnule maior, toate cele 60 de furturi inseamna 60 de dosare penale?

  - Nu neaparat. O parte dintre ele sunt reclamate de catre cetateni ca si furturi marunte, pentru care nu se intenteaza dosare, ci sunt contraventii administrative. O parte dintre cererile depuse de cetateni sunt mai apoi retrase, cand se dovedeste ca autorii furturilor marunte le sunt rude. In acest caz reclamantul poate sa-si ierte ruda si atunci investigatia este sistata. Noi, politia, nu suntem de acord cu astfel de abordare, pentru ca chiar daca paguba materiala a fost restituita, furtul oricum a avut loc si faptul ca sunt iertati le creeaza infractotilor senzatia ca nu sunt pedepsiti pentru aceasta. Azi a furat de la o ruda, iar maine de la altcineva.

  - Care dintre cei 24 de sefi de post au cel mai mult de lucru si ce se fura in aceasta perioada a anului?

  - Sectorul doi, localitatile Pascani, Magdacesti, Drasliceni. Din cele 11 furturi comise in ultima perioada in aceste sate doar trei au fost descoperite. Se fura mai cu seama produse alimentare, conserve din beciuri, vin. In ultimul timp s-au intetit furturile de iepuri, pasari, lemne, obiecte care pot fi predate la fier uzat, cum ar fi, de exemplu, un aparat de sudat electric, tevi, sau vandute pentru un pret mult mai mic. In luna februarie au fost comise deja opt furturi de pasari, stabilite persoanele doar intrun singur caz.

  - Cum se descruca politia cu doi-trei inspectori de sector in conditiile acestui val de criminalitate?

  - Foarte greu, desigur. De aceea as recomanda, in primul rand, ca fiecare gospodar cel putin sa incuie locuintele, beciurile, cotetele, cei de la sate sa-si ingradeasca gospodariile, ca pasarile domestice sa nu paraseasca curtea in mod liber. Deseori se intampla, ca gospodarul le da drumul la pascut pe toata ziua, iar seara se intorc mai putine, sau observa disparitia peste cateva zile. Furturile de capre, de cai, de exemplu, se intimpla mai mult ziua, cand animalul este lasat timp indelungat fara supraveghere sau, in cazul cailor, mai multe zile sunt liberi pe imasuri. In curte ar fi bine sa fie un caine care macar sa latre si sa dea de veste ca cineva strain a patruns in gospodarie. As mai ruga cetatenii sa coopereze cu sectoristul.

  - In ce mod?

  - Daca a auzit ca undeva a aparut o persoana suspecta, din afara localitatii, ar fi bine sa fie anuntat inspectorul de sector. In acest caz politistul are dreptul sa ceara intrusului explicatii cu ce scop se afla in localitatea data. Astfel lucrul nostru va fi mai calitativ. La moment lucram asupra 24 furturi inca nedescoperite, dintre care 9 au fost inregistrate la Pascani, Porumbeni, Drasliceni, Magdacesti si despre care credem ca au fost comise de cetateni rezidenti in raioanele invecinate. Aici conlucram deja cu comisariatul Staseni, cu sectorul de politie Cricova.

  - Care este varsta delicventilor si infractorilor, implicati in furturi la acest inceput de an?

  - Exista o tendinta de crestere a numarului infractiunilor comise de catre minori, deoarece sunt carente in educatie, iar parintii fie lipsesc, fie nu acorda atentia cuvenita copiilor lor. In luna ianuarie cateva furturi au fost comise de catre minori. Furturile au fost descoperite, iar minorii motiveaza ca nu au ce manca acasa. Minorii nu pot fi cercetati penal daca nu au 14 ani. Daca vinovatia minorului a fost, totusi, constatata si calificata drept actiune periculoasa pentru societate, atunci conform art. 63 al Codului Contraventional, sunt pedepsiti parintii copilului cu amenda de pana la 20-25 unitati conventionale (400 - 500 lei). In cazul in care parintii nu au bani si nu sunt in stare sa achite amenda, atunci ei sunt obligati sa lucreze neremunerati in folosul comunitatii 40 de ore. Majoritatea furturilor, totusi, sunt comise de persoane in varsta. Daca sunt descoperiti, persoanelor banuite li se aplica masura preventiva - arest la domiciliu, ca apoi instanta de judecata, la finalizarea anchetei, sa decida ce pedeapsa va aplica. Un cetatean din Corjova a comis un furt prin constrangerea victimei - a intrat in bar, a cerut un pachet de tigari si in loc sa achite banii a scos un cutit si a amenintat-o pe vanzatoare. Faptul ca cetateanul a actionat aplicand cutitul ca mijloc de infricosare a fost de ajuns ca actiunile lui sa fie calificate drept talharie. Este cercetat in stare de arest preventiv, deoarece infractiunea se considera grava. La Hartopul Mic a fost comis un viol, persoana este majora, a aplicat forta fizica pentru a determina victima sa-i accepte intentiile. Este cercetat in stare de arest la domiciliu.

  - Sunt undeva in raionul Criuleni garzi populare si care este experienta lor?

  - Garzi populare avem formate si activeaza la Hrusova, Zaicana, Dubasarii Vechi, Cimiseni. Acestea activeaza mai cu seama in zilele de odihna, iar rezultatul activitatii lor sunt contracararea tentativelor de incalcare a ordinii publice. Inspectorul de sector formeaza un grafic si garzile voluntare inspecteaza mai cu seama locurile unde se aduna populatia. Cazuri de mobilizare a cetatenilor, fara implicarea inspectorilor de post, cu parere de rau sunt rare sau lipsesc cu desfavarsire.

  - Care sunt preocuparile de moment ale biroului ordine publica?

  - Am primit de la minister avertismente despre talharii comise asupra proprietatilor agentilor economici, de accea vreau sa atentionez proprietarii de bunuri materiale, directorii de intreprinderi si institutii, persoane fizice care dispun de bani sau de obiecte din metale pretioase sa-si sporeasca securitatea depozitelor, banilor din caserii, daca dispun de ei, a bijuteriilor. Noi nu avem dreptul sa-i obligam pe cetateni sa instituie paza sau alte moduri de supraveghere, dar ii rugam sa fie mai responsabili. De exemplu, in seara de 3 februarie in satul Talmaza, raionul Stefan-Voda patru persoane necunoscute au patruns in casa unui cetatean, de unde au sustras o arma de vanatoare, 150 de dolari, 10 mii de lei, iar cetateanul era in casa. Peste doua zile, la ora 22.30, trei persoane necunoscute prin acces liber au patruns in casa liderului unui SRL si maltratandu-i pe gospodar si sotia sa, au sustras arma de vanatoare, bijuterii din aur si 2500 de lei. De obicei asemenea infractori sint identificati destul de greu, pentru ca din semnalmente pot fi numite doare inaltimea si hainele. Apelam la ratiunea cetatenilor si ii rugam sa caute modalitati mai sigure de pastrare a banilor. Conducerea comisariatului a dat ordin ca inspectorii de sector sa vorbeasca cu fiecare cetatean si sa stabileasca cu fiecare cum pot spori securitatea gospodariilor, cum pot actiona, in caz de necesitate. Speram ca eforturile, daca vor fi asociate, vor da roade in timpul cel mai apropiat.


  Svetlana Cernov, 25 februarie 2011
 • 15 ani de detentie pentru ca a agresat sexual un minor

  image1

  Judecatoria sectorului Ciocana, or. Chisinau l-a condamnat recent la 15 ani de inchisoare pe cetateanul Nicolae S., locuitor al s. Ustia, acuzat de satisfacerea poftelor sexuale in forme perverse cu un minor.

  Potrivit probelor prezentate de colaboratorii Procuraturii, inculpatul aflandu-se sub influienta alcoolului i-a aplicat victimei o lovitura pe spate cu o tabureta, provocandu-i echimozie in regiunea scapulara bilaterala, dupa care, conform raportului de expertiza medico-legala, l-a obligat pe acesta sa-i satisfaca poftele sexuale in forma perversa.

  Astfel, prin actiunile sale intentionate, Nicolae S. a comis infractiunea prevazuta de art. 172 alin. (3) lit. a) Cod penal, satisfacerea poftei sexuale in forma perversa, savarsita prin constringere fizica si psihica a persoanei, despre care se stia cu certitudine ca nu a atins varsta de 14 ani.

  Sergiu Brigari, procuror la Procuratura raionului Dubasari, cel care a investigat cazul si a prezentat probe in instanta, sustine ca crima se clasifica drept una exceptional de grava si prin urmare o decizie pe marginea ei poate fi luata de un corp format din trei judecatori, Si pentru ca la Judecatoria Dubasari acesta este lipsa, dosarul a fost expediat pentru examinare in capitala.

  Aceiasi sursa ne-a mai informat ca inculpatul are antecidente penale, a fost casatorit si are copii minori.


  Gh. Soimu, 25 februarie 2011
 • TacutulDeleanu - poet si copil

  image1

  "Liviu Deleanu are marele merit si cinstirea de a fi primul nostru poet al copiilor, cel care a scris cu un har deosebit pentru ei si intr-o limba cu adevarat "ca un fagure de miere" si tot el este poetul ce a descoperit adevaratii creatori ai literaturii pentru copii".

  Gheorghe Voda

  Pe data de 8 februarie 2011 s-au implinit 100 de ani de la nasterea poetului si copilului Liviu Deleanu. Cu acest prilej biblioteca publica din s. Hrusova a organizat o manifestare culturala. In cadrul actiunii cititorilor le-a propus sa-si aminteasca de calea literara a poetului Liviu Deleanu prin intermediul unei reviste bibliografice si a unei expozitii de carte cu genericul: "Tacutul Deleanu poet si copil".

  Invitatii au avut ocazia sa audieze unele poezii din creatia poetului recitate de elevii claselor a II-a si a III-a:"Dulceata", " Noroc", "Iepurasul" , " Poveste", "Tara noastra", "La noi in ograda" etc. A fost memorabil si sonetul" Creanga" recitat de elevul clasei a VI-A, Filip Cojocaru.

  Activitatea literara s-a incheiat cu o victorina, care a trezit interesul invitatilor si a evaluat cunostintele participantilor referitoare la viata si creatia poetului. Cei mai activi participanti au fost premiati cu cadouri - rechizi-te scolare.


  Iana Spetetchi, sefa bibliotecii publice Hrusova, 25 februarie 2011
 • Campionii la volei-juniori sunt din Dubasarii Vechi si Izbiste

  image1

  Cinci licee si patru gimnazii si-au delegat echipele pentru participare in finala raionala la volei intre juniori. Jocurile s-au desfasurat sambata, 19 februiarie, in incinta centrului UNIT si in sala sportiva a Liceului "Boris Dinga". Echipele care au ajuns in finala, au fost cele mai bune, iar jocul lor i-a captivat pe putinii spectatori. Dupa cinci ore de competitie arbitrii au anuntat castigatorii. Locul I printre echipele masculine i-a revenit celei a liceului Dubasarii Vechi, locul II - Liceul Jevreni, locul III - Liceul Boscana. Cea mai buna echipa feminina a fost, de asemenea, echipa Liceului Dubasarii Vechi, pe locul II s-a clasat echipa de fete a liceului din Magdacesti, pe locul III - domnisoarele de la Mascauti. Potrivit lui Ion Vlas, specialist in domeniul sport si tineret din cadrul DGI Criuleni, desi in finala raionala a venit sa-si demonstreze aptitudinile echipa masculina de rezerva a liceului de la Dubasarii Vechi, victoria a fost oricum de partea lor, iar antrenorii Mihai Godorog si Margareta Braguta au fost foarte implicati si discipolii le-au indreptatit asteptarile. O evolutie spectaculoasa a avut echipa liceului "Mihai Eminescu" din Jevreni, antrenata de ex-directorul Mircea Znagovanu, care si-a inceput antrenamentele abia in septembrie 2010, dar datorita muncii insistente au ajuns in finala campionatului si s-au clasat pe locul II. Printre echipele feminine la inceputul jocului, print-un spirit bun de echipa s-au remarcat fetele de la Magdacesti, dar dubasarencele au dat dovada de o tehnica a jocului mai performanta.

  Printre gimnazii locul I l-au castigat cu brio echipele masculina si feminina de la Izbiste. Pe locul II s-au calificat gimnazistii de la Slobozia Dusca, pozitiile trei si patru revenind gimnaziilor Stetcani si Corjova. Spiritul de echipa, si tehnica jocului au fost performante ale echipelor masculine de la Izbiste si Slobozia Dusca, fapt ce le-a permis sa ocupe primele pozitii.

  Echipele castigatoare s-au invrednicit de diplomele DGI de gradul corespunzator locului ocupat in competitie.


  S. Cernov, 25 februarie 2011
  In imagini: Echipa invingatoare de la Dubasarii Vechi (sus); o secventa din jocul jevrenenilor

INFO EST Curier

 • Contacte

  Est Curier
  str. 31 August 101/8
  or. Criuleni
  Phone :(+373248)20 183
  E-mail: estcurier@api.md

 • Vizitatorii site-ului

  EST Curier

  website-hit-counters.com

Cand si unde mergem la hram

 • image1

  06 mai - s. Ustia, s. Zolonceni.

  22 mai - s. Hartopul Mic, s. Holercani, s. Oxentea, s. Isnovat.

  03 iunie - s. Cimiseni, s. Micauti.

  13 iunie - s. Rascova.

  12 iunie - s. Onitcani, s. Ohrincea.

  28 august - s. Ciopleni, s. Molovata Noua, s. Stetcani.

  19 septembrie - or. Criuleni, s. Cruglic, s. Balasesti, s. Parata, s. Hartopul Mare, s. Cocieri.

  21 septembrie - s. Magdacesti, s. Molovata, s. Boscana, s. Malaiesti, s. Zaicana.

  29 septembrie - s. Corjova.

  09 octombrie - s. Cosernita, s. Jevreni.

  14 octombrie - s. Marcauti, s. Dorotcaia, s. Miclesti, s. Drasliceni, s. Mascauti.

  18 octombrie - s. Pohrebea.

  27 octombrie - s. Slobozia Dusca, s. Ratus.

  08 noiembrie - s. Cosnita, s. Baltata, s. Pascani, s. Izbiste.

  21 noiembrie - s. Dubasarii Vechi.

Alte stiri

Informatii utile

Parteneri