In editia din 13 mai

Promisiune realizata

Hai la VOT! Avem de unde alege!

Motociclistii provoaca 10% din accidente

Cate un supraveghetor la patru copii si video-conferinte

Articole din 13.05.2011.

  Promisiune realizata ### Hai la VOT! Avem de unde alege! ### Motociclistii provoaca 10% din accidente ### ### Cate un supraveghetor la patru copii si video-conferinte ### Viitorul incepe in familie ### La Boscana au revenit zanele ###

 • AVIZ

  Redactia ziarului "Est Curier" invita reprezentantii partidelor: PLDM, PD, PCRM, PL, PE "Alianta Verde", PSD, PNL, PP "Uniunea Centrista", PPCD, BE "Forta a treia", care si-au inregistrat candidatii pentru Consiliul raional Criuleni la prima runda de dezbateri electorale care va avea loc luni, 16 mai, 2011, ora 15.00 in sala mare a Bibliotecii Publice Raionale "Tamara Isac" din or. Criuleni.

  Au acces si alegatorii in limita locurilor disponibile.

  Informatii suplimentare la tel: 20-183


  16 mai 2011
 • Promisiune realizata

  image1

  La 6 mai in preajma bustului lui Mihai Eminescu si a monumentului Eroilor cazuti in Marele Razboi contra Fascismului si alte conflicte militare au fost saditi 40 de butasi de trandafiri. Aceasta a fost finalitatea celor doua actiuni initiate de mesterii populari din Criuleni.

  In primavara aceasta au fost organizate doua expozitii de artizanat: la sarbatorile de 8 martie si Sfintele Paste. 15% din castigul obtinut in urma vanzarilor au fost alocate pentru procurarea butasilor de trandafiri.

  Trandafirii au fost plantati de catre voluntarii de la Centrul "UNIT", cat si de comitetul organizatoric al acestei initiative.

  Plantarea trandafirilor a fost prima actiune din cadrul activitatilor cu genericul "Orasul meu infloritor", idea apartinand Lilianei Tamasily, care a fost sustinuta atat de mesterii populari, care si-au vernisat lucrarile, cat si de alti cetateni si institutii, care au venit cu suport financiar si logistic.

  Vreau sa-mi exprim speranta ca, munca depusa pentru prosperarea estetica a orasului sa fie apreciata de conationali prin pastrarea si ocrotirea spatiilor verzi.


  Parascovia Munteanu, presedintele Societatii "Mesterul Manole", 13 mai 2011
  In imagine: secvente de la plantarea trandafirilor
 • Hai la VOT! Avem de unde alege!

  Din cele 32 partide politice care au dreptul de a participa la alegerile locale - 2011 doar zece formatiuni politice au decis sa-si delege reprezentantii pentru obtinerea mandatului de consilier raional in raionul Criuleni. La Consiliului Electoral Raional 12 (CER ) au depus actele reprezentantii Partidului Democrat, Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Ecologist "Alianta Verde", Partidului Social-Democrat, Partidului National-Liberal, Partidului Politic "Uniunea Centrista", Partidului Popular Crestin Democrat, Blocului Electoral "Forta a treia". Presedintele CER 12, Grigore Savin, a declarat pentru "E.C." ca in disputa pentru mandatul de consilier local si primar s-au inclus la Hartopul Mare - Partidul Popular Republican, iar la Baltata - Partidul Socialist "Patria-Rodina". 30 de persoane nu s-au regasit in programele niciunui partid si candideaza independent in consiliile locale sau la functia de primar. PCRM si PLDM si-au inaintat candidatii in toate primariile, PDM si PLM - in 24 de primarii, BE "Forta a treia", PE " Alianta Verde" - in cinci, PNL- in patru primarii si consilii locale din raionul Criuleni.

  Cei mai multi candidati la functia de primar s-au inregistrat la Criuleni si Baltata, cate noua, la Dubasarii Vechi, Balabanesti -8, la Izbiste -7, Boscana, Drasliceni - cate 6, in restul localitatilor 4-5 candidati si numai la Onitcani - 3.

  Conform Constitutiei, fiecare cetatean are dreptul de a fi ales, urmeaza doar ca la 5 iunie 2011 alegatorul constient sa faca deosebire intre cei care beneficiaza de acest drept pentru a-si scoate partidele de la naftalina sau a-si rezolva niste probleme personale ori de grup si acei, care au potential si dorinta de a contribui la prosperarea intregii comunitati.


  E. Chiriac, 13 mai 2011
 • Motociclistii provoaca 10% din accidente

  In perioada 1-9 mai 2011 efectivul politiei rutiere Dubasari a lucrat asupra prevenirii incalcarilor grave comise de catre conducatorii mijloacelor moto. Operatiunea a purtat denumirea "Motociclistul" si a avut drept scop sporirea nivelului de disciplina in randul conducatorilor de mijloace moto.

  Alexandru Cebotari, inspector pentru sistematizarea circulatiei rutiere in SPR Dubasari, referindu-se la rezultatele operatiunii, spunea ca in perioada mentionata au fost verificati motociclisti si conducatori de motorete de pe toate traseele raionului Dubasari. Incalcarile regulamentului circulatiei rutiere au fost subiectul a 10 procese verbale. Potrivit lui Cebotari, acestia au fost sanctionati pentru deplasare fara cascheta pe cap, pentru lipsa reviziei tehnice si a certificatului de asigurare obligatorie a raspunderii civile. Varsta celor sanctionati nu a depasit 30 de ani. Comparativ cu anul precedent, in anul 2011 in perioada desfasurarii operatiunii nu au fost depistati conducatori in stare de ebrietate sau care au condus cu exces de viteza.

  Pe parcursul a 4 luni ale anului curent in tara s-au produs 688 accidente de circulatie, soldate cu 88 persoane decedate si 847 traumatizate. Potrivit MAI, 10 % din numarul total de accidente s-a produs din vina motociclistilor.


  S. Cernov, 13 mai 2011
 • Cate un supraveghetor la patru copii si video-conferinte

  Viitorii absolventi ai liceelor din tara au la dispozitie mai putin de o luna pentru a se pregati de primul examen. La 2 iunie cei 31 de mii 600 de elevi vor sustine testul la limba de instruire, romana sau rusa. Pretestarile au scos la iveala faptul ca Testele sunt destul de voluminoase si exista riscul ca elevii sa nu reuseasca sa le rezolve in 180 de minute.

  Experimentele la examenele de Bacalaureat nu vor lipsi si in acest an. Absolventii liceelor din tara vor simti pe pielea lor inovatiile introduse de angajatii Ministerului Educatiei. In premiera, elevii au meditatii on-line pentru examen. Profesorii organizeaza video-conferinte la care asista pana la o suta de absolventi. Consultatia pentru o disciplina contine 10 ore care costa 500 de lei. Lectiile sunt organizate de Agentia de Evaluare si Examinare in parteneriat cu Institutul de Formare Continua.

  Ministerul Educatiei a mai gasit o inovatie pentru examenele de Bacalaureat. In acest an, procedura de organizare va fi modificata in asa fel incat liceenii sa obtina rezultate in dependenta de cunostintele acumulate pe parcursul anilor de studii, si nu de ceea ce au reusit sa copie la examene.

  Astfel, institutia intentioneaza sa supuna unui control suplimentar din partea unei comisii de reverificare lucrarile de BAC din acest an, care vor acumula punctajul maxim.

  Aceeasi soarta ii asteapta si pe elevii, care vor acumula un punctaj minim. Astfel, specialistii vor analiza cat de corect au fost apreciati liceenii si daca unii s-au inspirat din fituici.

  "Lucrarile care vor acumula un maxim de 90-100 de puncte, precum si cele cu un minim de 0,5 puncte, vor fi reverificate de o comisie separata", a declarat, pentru StireaZilei.md, directorul Agentiei de Evaluare si Examinare, Adrian Ghicov.

  Sarcina de reverificare le revine profesorilor cu grad didactic I si superior, care au experienta in evaluarea examenelor de BAC.

  "Numarul de profesori care vor revizui lucrarile, se va stabili dupa numarul total de teste cu punctaje maxime si minime", a precizat Ghicov.

  In anul acesta examenele de bacalaureat vor fi sustinute de 31 600 de liceeni din tara. Patru mii de specialisti vor avea grija ca acestia sa nu copie, iar peste o mie de profesori vor controla lucrarile de BAC.

  Testele vor fi sustinute in 175 de centre externe din municipii, raioane si sate, dupa care vor fi controlate in 2 centre republicane.


  Info "E.C", 13 mai 2011
 • Viitorul incepe in familie

  La Cruglic, valorile familiale, mai sunt in prim plan, caci astfel se asigura dainuirea localitatii. Realitatea, insa, vine cu exceptii si se intampla ca uneori copiii nu pot creste in familiile biologice din varii motive.

  Anterior copiii cu dizabilitati erau plasati in institutii rezidentiale, iar cand reveneau acasa se integrau mai dificil in comunitate, fiind stigmatizati. Acum, insa, ne straduim sa le oferim posibilitatea de a se dezvolta in comunitate. Incluziunea sociala fiind si in atentia colectivelor pedagogice. In primaria Cruglic au revenit de la scolile internat din Ialoveni si Chisinau trei copii, alti trei au fost luati sub tutela. Am solutionat si problema lui Sandut care ramasese in grija bunicii, ajunsa si ea la o varsta cand necesita ingrijire. Sarbatorile de Paste baietelul le-a petrecut deja in familia biologica, unde se simte foarte bine.

  Revenirea in familie ii schimba radical pe copii. Chipurile le devin mai radioase, sunt mai siguri de sine, mai energici, mai plini de viata.

  O alta fetita din sat la scoala internat din Ialoveni era considerata necomunicativa, retrasa, dar revenind acasa a reusit sa invete alfabetul, comunica cu semenii si chiar a dansat in cadrul unei festivitati. Aceste progrese in dezvoltare se datoreaza sprijinului familiei, dar si specialistilor de la Centrul “ Speranta" din Criuleni.

  De altfel, caldura caminului familial la Cruglic o recapata nu doar descendentii localnicilor ajunsi din diferite motive in internate, ci si copii, care au fost vaduviti de atentia si grija parintilor biologici. Din 2008 in localitate functioneaza serviciul parental, care a permis ca cinci copii sa-si gaseasca confortul spiritual si fizic in patru familii parentale.

  In satul Cruglic avem inregistrate 1400 de familii.


  Zinaida Marca, asistent social, 13 mai 2011
 • La Boscana au revenit zanele

  Zanele sunt niste personaje feminine fantastice, din basm, care se consi-dera ca se nasc din flori. Ele sunt spiritele subtile ale aerului,se spune ca traiesc in paduri sau pe varful muntilor. Zanele produc transformarile cele mai extraordinare si satisfac ori risipesc intr-o clipa dorintele cele mai arzatoatre. Astazi e dificil sa uimesti pe cineva cu fabule din folclorul nostru, totusi se gasesc cei care cred in bine si in minuni frumoase, cum s-a intamplat in satul Boscana. In casa de cultura din aceasta localitate ani la rand Valentina Vantu gazduieste intr-un castel fermecat firicelele frumosului din satul natal.

  In primavara anului 2006 pe 25 aprilie in satul Boscana raionul Criuleni a avut loc concursul ,,Miss Primavara" la care au participat 10 floricele fermecatoare - eleve din ciclul gimnazial ale Liceului Teoretic Boscana. In primavara curenta exact in ziua de 25 aprilie la fel ca cinci ani in urma s-a organizat un nou concurs:" Miss Zana Zanelor - 2011" - in cadrul caruia publicul a fost cucerit de noua zane, eleve ale aceluias liceu si tot neobosita Alina Tarigradschi-Branza a fost initiatorul, organizatorul, conducatorul - intr-un cuvant - “Mama tuturor zanelor". Cele opt probe de concurs au solicitat de la fiecare concurenta arta defilarii, declamatoriei, dansului, cantecului si modelingului.

  Prezentatorii concursului din anul curent au fost Vasile Merineanu si detinatoarea titlului “Miss Zana Zanelor-2006" Doina Moroga.

  Participantele la concurs: Daniela Prodan - Zana Padurii (Miss Zana Zanelor), Nelea Talakvaze - Zana Curcubeului (Miss Public), Dana Chiosa - Zana Granelor (Miss Fantezie), Olivia Gulereanu - Zana Cerului (Miss Cantec), Daniela Vantu - Zana Campiilor (Miss Copilarie), Ana Ceban - Zana Florilor (Miss Dans), Axenia Sorocinski - Zana Soarelui (Miss Frumusete), Ina Leahu - Zana Apelor (Miss Inteligenta) au demonstrat talente diverse si au reusit sa faca fata diferitor probe de concurs, ne-au plimbat prin diferite imparatii:cantec, dans, imparatia anotimpurilor, in lumea florei si faunei. Una dintre cele mai interesante probe - Fantezie-pentru care fiecare a trebuit sa-si confectioneze o rochie pentru balul zanelor din surse neobisnuite a uimit publicul. Ca sa se simta atmosfera de sarbatoare s-au inclus si mamicile intr-un concurs aparte: "O masa pentru sarbatoarea de Paste".

  Tot concursul a derulat mai mult de trei ore, dar care au zburat, ca in poveste, cat o singura clipa. Atunci cand in fata ta se perinda imagini, sunete, persoane care isi schimba de patru ori infatisarea de nu mai stii cine este si incerci sa ghicesti care este misterul celor ce se intampla in scena, care este zana fermecatoare de a reusit sa schimbe lumea din jur. Cati oameni au lucrat la decorul scenei la confectionarea vestimentatiei deosebite, sau cati coafori au impletit si asezat neasemuite cosite in parul frumoaselor domnite, cate maini au preparat bucate alese, cate zeci sau poate sute de ore s-au consumat pentru a transforma sau a potrivi personalitatea unui copil in anturajul de sarbatoare, in fine cat efort fizic, moral si material au depus parintii copiilor care pe scena din Boscana au fost vedete pentru cateva ore!!!

  Fetele - participante la concurs au fost apreciate si de un juriu competent in componenta caruia erau personalitati ale raionului din cultura, invatamant, care si de aceasta data a bucurat fetele nu numai cu note, dar si cadouri diverse.

  Alaturi de zane au fost in scena formatia «Bujor» din Boscana, Ana Sterpu si Anisoara Grati, care au incercat sa relaxeze un pic atmosfera, si grupul de dansuri moderne «Alivera». Spectatorii au remarcat si munca dessignilor care au reusit sa construiasca decorul scenei - un castel minunat de 5 m. inaltime), inclusiv a Nataliei Tricolici - profesoara de arta plastica si educatie tehnologica din localitate.

  Nu ajunge spatiu pentru a descrie atmosfera creata la Boscana de catre organizatorii acestei festivitati. Locuitorii satului sunt foarte receptivi la tot ce e frumos si spera ca initiativa lansata de Alina Tarigradschi-Branza sa se transforme intro traditie si o data la cinci ani concursul "Miss Zana Zanelor" sa-i uneasca si sa descopere noi talente.


  Valentina Grati, profesoara de limba si literatura romana, LT Hartopul Mic, 13 mai 2011

INFO EST Curier

 • Contacte

  Est Curier
  str. 31 August 101/8
  or. Criuleni
  Phone :(+373248)20 183
  E-mail: estcurier@api.md

 • Vizitatorii site-ului

  EST Curier

  website-hit-counters.com

Cand si unde mergem la hram

 • image1

  06 mai - s. Ustia, s. Zolonceni.

  22 mai - s. Hartopul Mic, s. Holercani, s. Oxentea, s. Isnovat.

  03 iunie - s. Cimiseni, s. Micauti.

  13 iunie - s. Rascova.

  12 iunie - s. Onitcani, s. Ohrincea.

  28 august - s. Ciopleni, s. Molovata Noua, s. Stetcani.

  19 septembrie - or. Criuleni, s. Cruglic, s. Balasesti, s. Parata, s. Hartopul Mare, s. Cocieri.

  21 septembrie - s. Magdacesti, s. Molovata, s. Boscana, s. Malaiesti, s. Zaicana.

  29 septembrie - s. Corjova.

  09 octombrie - s. Cosernita, s. Jevreni.

  14 octombrie - s. Marcauti, s. Dorotcaia, s. Miclesti, s. Drasliceni, s. Mascauti.

  18 octombrie - s. Pohrebea.

  27 octombrie - s. Slobozia Dusca, s. Ratus.

  08 noiembrie - s. Cosnita, s. Baltata, s. Pascani, s. Izbiste.

  21 noiembrie - s. Dubasarii Vechi.

Totuna ma intorc acasa

 • Parca-i mama... parca-i tata...

  Ca o groaznica valtoare,
  Ca o pajura de foc,
  Toti alearga-n goana mare
  Dupa bani, dupa noroc.

  Pleaca lume-n departare
  Fara flori si busuioc
  Pleaca lumea-n lumea mare
  Dupa bani, dupa noroc.

  Cresc copiii fara tata,
  Ca ciulinii pe razor,
  Dimineata ies la poarta,
  Intreband de mama lor.

  Buimacit de intrebare,
  Se opreste omu-n loc,
  Ce nevoie lumea are
  De-un copil fara noroc?

  Spun copiii ca li-i bine
  Le trimit parintii bani,
  Si acasa ca strainii,
  Vin odata-n sapte ani.

  Cresc copiii fara mama,
  Invatand de la straini:
  De ce closca puii cheama?
  De ce ploua in gradini?

  Si de ce e trist in casa
  Cand ai bani si jucarii?
  De ce cucul puii-si lasa?
  Si de ce se nasc copii?

  De ce raul curge-n vale,
  Cade frunza rand pe rand?
  De ce inima de jale
  Geme-ntruna suspinand?

  Viata trece si nu-i pasa
  De durere si de dor,
  Vin parintii azi acasa
  Obositi la cuibul lor...

  Tata nu mai este tata
  “Nene"-i spun copiii lui,
  O batrana sta la poarta -
  Parca-i mama... parca nu-i...

  Zboara viata ca o pana,
  Nu se-ntorc ai vietii ani
  Si a sufletului rana
  Nu se vindeca cu bani.

  Or, de cand e omenirea,
  Lumea cauta raspuns:
  Aduc banii fericire???
  Sau numai necaz in plus?

OFERTA SPECIALA:

 • image1

  Concurentul electoral care va amenaja in or. Criuleni, pana la 30 mai 2011, un teren de joaca modern pentru prescolari, va beneficia de publicitate electorala gratuita in paginile ziarului "Est-Curier".

Admitere 2011-2012

 • Academia Militara a Fortelor Armate anunta inscrierea la concursul de admitere 2011-2012

  La concursul de admitere se pot inscrie cetatenii Republicii Moldova care detin diplome de bacalaureat in varsta de 18 - 23 ani (la ziua inceperii examenelor de admitere).

  Specialitatile:
  - Infanterie motorizata
  - Artilerie
  - Transmisiuni
  - Graniceri
  - Carabinieri

  Durata Studiilor - 4 ani.

  Instruirea - in limba de stat.

  Instruirea, cazarea, hrana si echipamentul sunt gratuite.

  Absolventilor Academiei militare li se acorda gradul de locotenent si calificarea inginer-licentiat.

  Toti absolventii se asigura cu locul de serviciu si sunt obligati sa satisfaca serviciul militar in functie de ofiter cel putin 10 ani.

  Inscrierea la concurs sa efectueaza de la 15 ianuarie pina la 1 iunie.

  Examenele de admitere:
  - Testarea psiho-fiziologica;
  - Educatia fizica (100 m, tractiuni la bara, cros - 3 km.);
  - Limba si literatura romana (comentariu literar);
  - Fizica (scris) - pentru specialitatea transmisiuni;
  - Matematica (scris) - pentru alte specialitati.

  Adresa Academiei militare: 2023 or. Chisinau, str. Haltei 23; tel: (022) 54-51-60, 54-01-54, 54-51-63.

  www.academymilitary.pro.md - Academia Militara a Fortelor Armate.

  Doritorii de a participa la concursul de admitere se adreseaza la Sectia administrativ-militara, or.Criuleni,

  b-l Biruinta, 12, etajul 4, biroul 404 tel: (0248) 2-28-90, 2-14-71.

Alte stiri

Informatii utile

Parteneri